Projekt 1282

Aktivitetsdag på Linnéuniversitetet i Kalmar

Gemenskap, glädje och Varannan Vatten står i fokus under aktivitetsdagen vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

De första veckorna på universitetet innebär även första kontakten med studentlivet för alla nya studenter. Under introduktionen vid Linnéuniversitet 2017, anordnades för andra året i rad en aktivitetsdag i samverkan med kommun, länsstyrelse, polis, studentpub och studentkår. Syftet med aktivitetsdagen är att erbjuda de nya studenterna ett positivt mottagande. Fokus ligger på att skapa roliga upplevelser och erbjuda en introduktionsaktivitet där alkohol inte står i fokus.

– Vi vill välkomna studenterna till Linnéuniversitetet och Kalmar genom att visa upp vad staden har att erbjuda. Vi vill att studenterna ska få ut så mycket som möjligt av studentlivet och att introduktionen ska kännas välkomnande och inkluderande för alla, säger Martina Boson, Folkhälsovetare vid Studenthälsan på Linnéuniversitetet som är ansvarig för aktivitetsdagen.

Bygger på samarbete
Aktivitetsdagen arrangerades i samverkan med Smålandsidrotten, föreningar från Kalmar föreningsliv och en mängd andra aktörer som vill nå ut till de nya studenterna.

Ett stort grönområde i centrala Kalmar riggades med aktiviteter som fäktning, parkour, friskis & svettis-gympa, sumobrottning, hinderbana, bollsporter, frågetävlingar och musikquiz. Vid dessa aktiviteter tävlade studentföreningar mot varandra och roterade mellan de olika stationerna. Den vinnande studentföreningen fick ta emot en vandringspokal som instiftats 2017 och som vandrar vidare till nya vinnare från år till år. De aktörer som inte erbjöd en tävlingsaktivitet stod på mingeltorget och bjöd på kaffe, kakor, alkoholfria drinkar och godis. 

Under dagen delades även mjuka vattenflaskor med karbinhake ut till samtliga studenter. Vattenflaskorna hade tryck med budskapet ”Behåll kollen, drick med måtta” och ”Varannan vatten”. Flaskorna fylldes med vatten från en stor vattentank som Kalmar Vatten bidrog med. På plats delades även gnugg-tatueringar (tillfälliga vattenlösliga tatueringar) ut, med budskapet ”Varannan vatten”.

– Att skapa ett studentliv där alkohol inte står i centrum känns jätteviktig. För oss handlar det om att värna om att studenterna ska trivas och må bra under sin studietid, säger Vidar Justegård, studiesocialt ansvarig vid studentkåren Linnéstudenterna.

Vid Linnéuniversitetet finns ett 70-tal studentföreningar i Kalmar och Växjö. Tillsammans med studentkåren Linnéstudenterna och studenthälsan ansvarar de för mottagandet av de nya studenterna. 

Aktivitetsdagen var inlagd i studentföreningarnas introduktionsscheman och därmed var närvaron hög. Introduktionen är även ett tillfälle att välkomna studenterna till regionen, likväl som till lärosätet. I halvtid välkomnades studenterna till Kalmar av kommunalrådet i Kalmar kommun. Även Kalmar cityförening fanns på plats och berättade om utbudet i stadskärnan.

Aktivitetsdagen erbjuder en plattform för studenterna att mötas och knyta nya vänskaper, men är även en chans att prova på aktiviteter och möta både universitetets och Kalmars föreningsliv.

Ett uppskattat inslag
Aktivitetsdagen var mycket uppskattad av de cirka 1000 nya studenterna som deltog. Dagen fick även stort genomslag i lokala medier, både i tv och tidningar. Martina är hoppfull över ett fortsatt arbete med aktivitetsdagen även framöver.

– Vi är otroligt nöjda och stolta över att kunna erbjuda de nya studenterna en så positiv start in i studentlivet. Det fantastiska samarbetet med studentkåren Linnéstudenterna, Kalmar kommun, Länsstyrelsen i Kalmar län, polis, studentpubarna och externa aktörer som ligger bakom aktivitetsdagen, är också det som gör detta möjligt. Vi ser såklart fram emot att fortsatt samarbeta för att välkomna fler studenter.

Aktivitetsdagen är ett av fler exempel på hur man arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol vid Linnéuniversitetet.

Fem kriterier för att kunna IQ-certifiera ditt projekt

  • Förebygger eller minskar alkoholproblem

  • Genomförd i Sverige

  • I första hand inriktad på egen verksamhet eller närområde

  • Konkret handling, inte enbart en information

  • Tydlig nog att berätta om och förstås av andra

  • Ansök att bli certifierad