Alkohol i tonåren – vad kan man göra som förälder?

Även om föräldrar och andra vuxna i barnets närhet ibland kan känna sig maktlösa inför det här med alkohol, finns det mycket du kan göra. Som att visa att du bryr dig,  alltid finns där och gärna lyssnar. Och ibland är det viktigt att vara tydlig med vad som gäller. 

Bygg upp en nära relation

En nära relation är inget man skaffar sig under en eftermiddag. Det handlar om att bygga upp ett förtroende över tid och att ta sig an relationen på barnets villkor.

Många upplever att deras tonåringar stänger dem ute ur sina liv, som om man inte längre behövs. Men så är det inte. Som förälder är du precis lika viktig som tidigare.

Prata om allt möjligt

Grunden i en nära relation är ofta att man har för vana att prata om olika saker, som hur skoldagen varit eller vad ditt barn tycker om något. Egentligen om vad som helst som visar att du är intresserad. Då brukar det också bli naturligare att prata om alkohol och andra ämnen som kan vara lite känsliga. 

För mer fakta och råd, besök tonårsparlören.se.

Bra att föräldrar pratar om alkohol – tycker unga

9 av 10 tonåringar tycker att det är bra att föräldrar pratar med sina barn om risker med alkohol. 5 av 6 uppger att det är bra att föräldrar inte köper ut alkohol till sina barn.

Det visar en undersökning som IQ gjorde våren 2022, med ungdomar i åldern 14-17 år. Läs mer om undersökningen här.


Om du som förälder behöver mer stöd

Bris vuxentelefon

För dig som vill prata om oro kring dina egna eller någon annans barn upp till 18 år finns Bris Vuxentelefon. Där får du prata med en erfaren kurator. Du kan självklart vara anonym.

Kontakt

Föräldralinjen

För dig som vill ha stöd i rollen som förälder finns socionomer och psykologer som du kan prata med på Minds stödlinje – Föräldralinjen.

Kontakt

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du stöd av utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

Kontakt

ALKOHOLSNACKET

Är du orolig för en annan vuxens alkoholvanor? Ta hjälp av IQs digitala tjänst Alkoholsnacket.

Till tjänsten