Bästa festen för alla

Studentlivet är på många sätt en unik tid i livet – förknippad med ett intensivt socialt liv, traditioner och mycket fest.

Att det generellt dricks mycket alkohol inom studentlivet är ingen hemlighet. Den höga alkoholkonsumtionen påverkar studenters hälsa och kan göra att den som inte kan eller vill dricka hamnar utanför, eller dricker alkohol bara för att passa in.

Du som arbetar eller är engagerad i kåren, nationen eller i en förening som anordnar fester och aktiviteter är viktig och kan bidra till att alla studenter känner sig välkomna och har roligt. Här nedanför får du konkreta tips för det.

Hur mycket dricker studenter?

Vår senaste undersökning om studenters alkoholvanor är från 2017. Den visade då att 74% av studenter som gick på fester hade ett riskbruk av alkohol.

Läs rapporten Berusningsdrickande i studentlivet.

2017 genomfördes även en undersökning som ställde frågor om hur studenter upplevde alkoholkulturen vid sin högskola/universitet. Här är svaren från den undersökningen.

Lägg grunden

Det låter inte så festligt, men en tydlig alkoholpolicy som alla inom kåren/nationen har koll på är jätteviktig – både för gästerna och för att ni som jobbar ska vara trygga.

Prata ofta om er policy, så att alla har faktiskt vet vad som står i den. Känns ”policy” som ett trist ord, så döp om just er policy till något roligare.

Kom igång med insatser

Nya aktiviteter, annat utbud i baren eller skrota sunkiga traditioner? Var börjar man och vad behöver just ni? Här nedanför finns tips på insatser och en plan som underlättar för arbetet.

Tipsa om Alkoholprofilen

Ett annat enkelt sätt att visa omtanke för era medlemmar, är att tipsa dem om Alkoholprofilen.se. Alkoholprofilen är ett digitalt och anonymt självtest där man på några minuter får bättre koll på sina vanor och om man till, tips för att förändra dem.

Ni kan till exempel tipsa om Alkoholprofilen i era sociala medier eller under introduktionen för nya aktiva. Här finns en bild ni kan använda.

För studenter som behöver mer stöd finns Studenthälsan.

Handboken Bästa festen

Bästa festen var ett projekt där IQ, Sveriges förenade studentkårer (SFS) och kårer och nationer från hela landet arbetade fram metoder och tips för ännu bättre fester inom studentlivet. Allt samlades i handboken Bästa festen. Hör om projektet i den här filmen.

Några utdrag från handboken:

Lycka till och hör av dig till oss på info@iq.se om du har frågor!


Vill du testa dina alkoholvanor eller få tips och stöd?

Alkoholprofilen

Alkoholprofilen är ett självtest där du kan få koll på dina alkoholvanor.

Testa dina vanor

ALKOHOLSNACKET

Är du orolig för en annan vuxens alkoholvanor? Ta hjälp av IQs digitala tjänst Alkoholsnacket.

Till tjänsten

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du stöd av utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

Kontakt