Hur njuter du av din semester?

Att åka på semester är till stor del att söka efter motsatsen till den egna vardagen. Konsekvensen av det är att många av oss förändrar vårt beteende.

Ibland till något helt omvänt det vanliga. Saker vi aldrig skulle göra i vårt vardagsliv känns plötsligt helt naturligt. Vi börjar tänja på gränser, vilket i kombination med ökad alkoholkonsumtion gör att risken för att råka ut för en olycka, säga eller göra något man ångrar, ökar.

Foto: Daniel Farò

Vi dricker alkohol mer frekvent och i större volymer. Ofta på ett sätt, kanske omedvetet, som innebär mindre hänsyn till oss själva eller andra i vår omgivning. Det är ju ändå semester.

Men det kan vara bra att tänka på konsekvenserna av vårt semesterbeteende och att det finns en risk att du själv eller någon annan råkar illa ut. Kanske kan det väcka tankar om att det kan finnas smartare och roligare sätt att njuta av sin semester.

3 tips inför semestern

  • Fundera – vilken plats vill du att alkohol har under semestern?
  • Bestäm hur mycket och hur ofta du vill dricka – och håll dig till det.
  • När du dricker – varva med alkoholfritt.

Få koll på dina alkoholvanor

Testa dina vanor på Alkoholprofilen.se


Vill du testa dina alkoholvanor eller få tips och stöd?

Alkoholprofilen

Alkoholprofilen är ett självtest där du kan få koll på dina alkoholvanor.

Testa dina vanor

ALKOHOLSNACKET

Är du orolig för en annan vuxens alkoholvanor? Ta hjälp av IQs digitala tjänst Alkoholsnacket.

Till tjänsten

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du stöd av utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

Kontakt