Det finns inget riskfritt drickande, men ju mer du dricker desto större är risken att det påverkar din hälsa, din vardag och dina relationer negativt. Här får du lära dig mer om riskbruk, skadligt bruk och beroende.

Inom vården använder man begreppen riskbruk, skadligt bruk och beroende för att definiera alkoholvanor och dess konsekvenser.

Riskbruk innebär att dina alkoholvanor medför en ökad risk för negativa konsekvenser för din hälsa eller ditt sociala liv. Gränserna för riskbruk som anges här nedanför avser friska, vuxna personer mellan 18 och 64 år och är endast en fingervisning. Det är viktigt att komma ihåg att alla påverkas olika av alkohol och att det inte finns något riskfritt drickande.

Det här räknas som riskbruk

  • 10 standardglas i veckan eller mer i veckan, i genomsnitt.
  • 4 standardglas eller mer vid ett och samma tillfälle, en gång i månaden eller oftare.

Ett standardglas motsvarar 50 cl folköl, 33 cl starköl, 12–15 cl vin eller knappt 4 cl sprit.

Skadligt bruk innebär att dina alkoholvanor medför negativa konsekvenser för din hälsa eller ditt sociala liv. Det kan handla om att du ofta blir berusad, kommer för sent till jobbet på grund av bakfylla, kör rattfull eller att dina vänner inte vill umgås med dig på grund av ditt drickande. Du kan ha ett skadligt bruk utan att vara beroende av alkohol.

Beroende innebär att du har utvecklat ett tvångsmässigt behov av alkohol, där du känner ett starkt sug och har svårt att kontrollera ditt drickande. Beroendet kan vara både fysiskt och psykiskt och är i regel förenat med ett skadligt bruk. På 1177 kan du läsa mer om alkoholberoende och se vart du kan vända dig om du behöver stöd.

8 av 10 vuxna svenskar dricker alkohol. Var sjunde svensk (15 %) har ett riskbruk, och 4 % har ett beroende av alkohol.

Källa: Socialstyrelsen, CAN

Svenskars riskbruk och beroende av alkohol
Har ett riskbruk
15%
Är beroende av alkohol
4%

Det finns inget riskfritt drickande

Begreppet “riskbruk” kan upplevas som missvisande, eftersom även en måttlig alkoholkonsumtion innebär vissa risker. Det finns även tillfällen då du helt bör avstå från alkohol för att inte utsätta dig eller någon annan för risker, till exempel vid graviditet,  i trafiken, vid vissa sjukdomar eller om du äter vissa mediciner. 

Det finns dessutom inte någon lägre gräns för hur mycket eller hur länge man behöver ha druckit för att utveckla ett beroende. Alla kan drabbas, men det finns faktorer som ökar risken. Du bör vara extra försiktig om du har alkoholberoende i släkten, ofta befinner dig i miljöer med mycket alkohol eller lider av psykisk ohälsa som stress, oro och ångest.

Vill du veta mer om hur dina alkoholvanor påverkar dig och vandra?

Alkoholprofilen är ett självtest för dig över 18 år.


Vill du testa dina alkoholvanor eller få tips och stöd?

Alkoholprofilen

Alkoholprofilen är ett självtest där du kan få koll på dina alkoholvanor.

Testa dina vanor

ALKOHOLSNACKET

Är du orolig för en annan vuxens alkoholvanor? Ta hjälp av IQs digitala tjänst Alkoholsnacket.

Till tjänsten

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du stöd av utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

Kontakt