Det bästa är att undvika alkohol när du ska träna. Men så länge du inte tar onödiga risker behöver du varken ställa in passet efter aw:n eller dagen efter du varit på fest.

Känner du dig berusad, är det klokt att skjuta på eller helt hoppa över träningen den dagen. (1)

Hur påverkas träning av alkohol?

Ju mindre du druckit, desto mindre kommer alkoholen påverka träningen.

Redan små mängder alkohol försämrar vår reaktionsförmåga, balans och koordination. Därför är en enkel träningsform bäst om du druckit alkohol dagen innan. Sämst är kanske bollsport, som ställer höga krav på just de egenskaper som försämras av alkohol (1).

Bra att komma ihåg är att effekterna av alkohol sitter kvar även efter att alkoholen brutits ned. Uppemot 60 timmar efter att du druckit är reaktionstiden, beslutsförmågan och koordinationen rejält nedsatt, vilket ökar risken för skador. Träning dagen efter ger sämre resultat, både vad gäller kondition och muskelstyrka (2).

Foto: Daniel Farò

Kan man träna bakis?

När du är bakfull kan träningen kännas tyngre och ge mindre resultat. Men, så länge du är frisk och tar hänsyn till hur du känner dig, är det inte är inte farligt att träna bakis. Det kan till och med få dig att vakna till lite.

Det finns idag ingen forskning som styrker att träning vid bakfylla skulle vara dåligt för till exempel hjärtat, så länge du är helt frisk. (1)

Alkohol + träning ingen långsiktig kombo

Att ofta kombinera träning med alkohol är ingen bra idé. Alkohol hämmar tillväxthormoner och manligt könshormon som behövs för att bygga nya muskler. Nervsystemet får också svårare att aktivera musklerna och du kan inte riktigt nå din fulla potential.

Det är också viktigt att tänka på alkohol påverkar sömnen och återhämtningen, som båda är viktiga när vi tränar. (2)

Mer om alkohol och träning

Läs mer på temat alkohol och träning i kunskapsöversikten ”Alkohol och Idrott” från 2014.Vill du testa dina alkoholvanor eller få tips och stöd?

Alkoholprofilen

Alkoholprofilen är ett självtest där du kan få koll på dina alkoholvanor.

Testa dina vanor

ALKOHOLSNACKET

Är du orolig för en annan vuxens alkoholvanor? Ta hjälp av IQs digitala tjänst Alkoholsnacket.

Till tjänsten

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du stöd av utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

Kontakt