Alkohol och mediciner

En del läkemedel kan vara rent farliga att kombinera med alkohol, medan andra kan försämra eller fördröja återhämtningen eller läkningen av din sjukdom. Det kan vara bra att ha koll på hur din medicin fungerar innan du tar en drink ihop med den.

Det går inte att säga att läkemedel och alkohol alltid är no-no. Ofta behöver du sätta dig in i hur just din medicin interagerar med alkohol. Att någon enstaka gång ta ett glas vin efter att du tagit en värktablett mot huvudvärk är oftast inte något problem, men vissa läkemedel kan vara rent farliga att ta ihop med öl, vin eller sprit eftersom de kan skada hjärta och lever, eller påverka din andning. (1)

Foto: Zach Kadolph

Andra kan ge effekt på nedbrytningen av alkoholen i din kropp och göra så att du mår dåligt. (2) Alkohol och läkemedel kan också förstärka varandras effekter och därför vara hälsovådliga.(3) Detta gäller såväl receptfri som receptbelagd medicin.

Om du tar en medicin för att du är tillfälligt sjuk, och behöver ge din kropp lite hjälp på traven att bli bättre igen, är det sällan en bra idé att samtidigt konsumera alkohol. Alkohol får vårt immunförsvar att jobba sämre och gör det svårare för kroppen att läka. (4) Byt därför ut vinglaset mot lite vatten eller en kopp te om du har en infektion i kroppen.

Ibland kan det vara själva sjukdomen som gör dig extra känslig och kräver att du dricker med eftertanke, även om du inte medicinerar. (5) Depression och diabetes är exempel på sådana sjukdomar.

Ett gott råd är att oavsett sjukdom eller läkemedel alltid plugga på innan du häller upp ett glas vin eller en öl i kombination med medicin. Läs informationsbladet som följer med ditt läkemedel. Låt bli att dricka om det står att medicinen inte funkar ihop med alkohol, och är du osäker är det alltid bäst att rådfråga din läkare först. (6) Det är också viktigt att tänka på att vi alla är individer som ofta reagerar olika på både medicinering, alkoholintag och en kombination av de två. Reaktionen kan också skilja sig åt från gång till gång. (7)

Läs mer om mediciner och alkohol på 1177

Källor

1-7 1177.se