Alkohol och diabetes

Att bra mat och dryck kan hjälpa dig som lider av diabetes att hålla blodsockret stabilt är inget nytt. Det behöver inte betyda att du alltid måste skippa alkoholen men det är viktigt att dricka klokt.

Du som har diabetes kan dricka alkohol precis som alla andra, men det är viktigare för dig än för andra att ha koll, eftersom det medför vissa särskilda risker. Mest riskfyllt är alkohol för den som har injektions- eller tablettbehandlad diabetes, bland annat för att alkohol gör så att leverns förmåga att bilda och släppa ut socker minskar. (1) Om du fortsätter ta ditt insulin som vanligt samtidigt som levern är oförmögen att göra sitt jobb är risken stor att ditt blodsocker blir farligt lågt, och du riskerar att drabbas av insulinkänning eller i värsta fall insulinkoma. (2)

Ett gäng unga skålar i glasen vid en middag.

Men det finns fler anledningar till varför en person med diabetes bör ta det varsamt med alkoholen. Alkohol innehåller ofta mycket kalorier som påverkar ditt blodsocker. När du dricker alkohol kan du också lätt bli sugen på söt och fet mat, vilket även ökar risken för att blodsockernivåerna ska komma i obalans. (3) Är du berusad är risken också större att du inte känner av om du skulle behöva höja ditt blodsockervärde snabbt. (4)

Läs mer hos Diabetesförbundet om vad du behöver tänka på om du har diabetes och vill dricka.

Källor

1-6 Diabetesförbundet