Alkohol och bakfylla

Dunkande huvud, illamående och ångest som smyger sig på. Gårdagens alkoholintag lämnar ofta tydliga spår. Vad kan man göra för att slippa bli bakfull?

Och går bakfylla att bota när man redan är drabbad?

Baksidorna av alkohol kan vara många och känslan dagen efter en av de tydligaste. Det vi druckit kvällen innan lämnar alltid en större eller mindre obalans i kroppen – som ofta håller i sig i många timmar. 

Tre tips för att slippa bli bakfull

  • Varva med alkoholfritt. Varannan vatten (eller annan alkoholfri dryck) funkar för att inte få för mycket alkohol i systemet. 
  • Håll koll på klockan. Sluta dricka innan midnatt så får kroppen tid att återhämta sig under natten. 
  • Bestäm dig innan för hur mycket du ska dricka – och håll dig till det. Sätt en påminnelse på mobilen eller be en kompis påminna om du har lätt att glömma. 

Hela kroppen påverkas 

Att det känns som att bakfyllan infiltrerar varenda cell i kroppen är inte konstigtför det är precis vad den gör. Eftersom alkohol är vattenlöslig tas den upp av alla våra organ (1). Det är därför vi kan känna oss ömma i hela kroppen, få ont i magen, och till och med ha långsammare hjärnaktivitet än vanligt. 

Foto: Christian Erfurt

Hela anledningen till att vi mår så dåligt dagen efter vet vi inte, men vissa saker står ändå klart. Som att huvudvärken beror på ökad urinproduktion, som i sig ger vätskebrist (2) och att illamåendet kan bero på att levern förbränner alkoholen (3). 

Så kan du må bättre 

Är du redan bakfullDet går tyvärr inte att bota. Men att gå ut, dricka mycket vatten och försöka sova kan lindra den värsta känslan.  

Tänk på det här när du är bakis

  • Kör inte bil. Även om du känner dig nykter kan alkoholens effekter sitta kvar och påverka din reaktionsförmåga, uppmärksamhet och finmotorik – och därmed försämra din körförmåga ordentligt (1). 
  • Skippa återställaren. En drink botar inte, den skjuter bara upp den jobbiga känslan. Så fort alkoholen går ur blodet är bakfyllan tillbaka.  
  • Håll ut! Det går inte att bota bakfyllan. Alkohol lämnar kroppen i sin egen takt (2). Myter som att man kan basta bort baksmällan eller dricka starkt kaffe för att må bättre stämmer inte. (3) Här kan du läsa mer om alkoholens förbränningstider. 

Lider du av bakisångest? 

Vaknar du med en obehaglig känsla av skam och ånger dagen efter? Det är inte ovanligt och kan ha att göra med den fysiska baksmällan och på vad som hänt dagen innan, när alkohol påverkat omdömet. 

Men ibland är den bara där, trots att “ingenting hänt”. Vad som orsakar bakisångest är inte helt klart – men vi vet att alkohol påverkar signalsubstanser i kroppen som bland annat reglerar vårt humör och våra känslor. Försök att inte sitta ensam med dina tankar om du känner dig nere eller ångestfylld dagen efter. Och drick inte alkohol för att må bättre.  
 
Läs mer om alkohol och psykisk hälsa. 

Finns någon nytta med bakfyllan?

Finns ingen nytta alls med bakfylla då? Jo kanske. Om den får dig att tänka efter lite extra nästa gång du dricker. 

Källor

  1. Systembolaget
  2. Internetmedicin
  3. Internetmedicin
  4. Trafikverket
  5. Trafikverket
  6. Systembolaget

Vill du testa dina alkoholvanor eller få tips och stöd?

  • Alkoholprofilen

    Alkoholprofilen är ett självtest där du kan få koll på dina alkoholvanor.

  • Alkoholsnacket

    Är du orolig för någons alkoholvanor? Alkoholsnacket är en digital tjänst där du kan få tips och råd hur du tar samtalet.

  • Alkohollinjen

    Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Ring så får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

  • Alkoholhjälpen

    För dig som vill läsa och diskutera frågor kring förändrade alkoholvanor med andra användare och rådgivare finns Alkoholhjälpen.