2010.12.30

Alexandra Charles skriver i en krönika om varför vi skrattar åt fyllehistorier och om svårigheten att se allvaret i dem

Alexandra Charles skriver i en krönika om varför vi skrattar åt fyllehistorier och om svårigheten att se allvaret i dem. IQ:s senaste film Fyllehistorier har genererat mycket uppmärksamhet. Alexandra Charles, ordförande för 1,6 & 2,6 miljonerklubben ger nu sin syn på vad hon tror ligger bakom att vi skrattar åt fyllehistorier i en krönika publicerad på IQ:s hemsida.
2010.12.07

I december dricker varje svensk över fem kilo julskinka

I december får svenskarna i sig omkring 23 miljoner liter vin, 35 miljoner liter starköl och fyra miljoner liter sprit*. I kalorier (kcal)räknat är detta intag likvärdigt med nära två miljarder pepparkakor. Varje svensk dricker i genomsnitt alkohol som i kalorier motsvarar 11 kilo lutfisk under december.
2010.11.19

Varannan ung ser alkoholreklam på nätet varje vecka

En ny undersökning visar att hälften av de unga vuxna ser alkoholreklam på nätet varje vecka. De uppger att nätreklam för alkohol har ökat de senaste två åren. Var fjärde person mellan 18 och 25 år har fått inbjudningar till fester som arrangeras av företag som bjuder på eller säljer alkohol, trots att alkoholreklam inte får rikta sig till ungdomar under 25 år.
2010.11.02

IQ lanserar Fyllefilter för Facebook

Idag lanserar IQ världens första webbfilter mot fyllepostningar. På sajten www.fyllefilter.se får besökaren utföra olika motorik- och reaktionstester som avgör om nykterheten är tillräcklig för att uppdatera Facebook eller twittra.
2010.07.01

Seminarium i Almedalen: Sociala medier - alkoholreklam i nya kläder

Alkoholreklam får unga att dricka mer. Hur marknadsförs alkohol i sociala medier som Facebook, Twitter, YouTube, iPhone apps med möjligheter till interaktivitet och delbarhet? En ny kartläggning presenteras på ett seminarium i Visby den 8 juli.
2010.06.29

Seminarium i Almedalen: Hur dricker du, egentligen?

IQ:s Alkoholindex, en ny, återkommande undersökning av vad människor tycker är rätt och fel när det gäller alkohol, lanseras på ett seminarium i Visby den 6 juli. Tycker svenskar till exempel att det är okej att bli berusad när barn är med?
2010.06.28

Ny opinionsundersökning: Bara unga tycker att det är rätt att sälja alkohol vid sportevenemang

Många svenskar är negativa eller tvekande till det riktiga i att sälja öl och vin till publiken på större sportevenemang. Bara tre av tio (32 procent) anser att det är rätt.
2010.06.21

Ny opinionsundersökning inför midsommar: Är det okej att bli berusad när barn är med?

Åtta av tio svenskar (83 procent) anser att det är fel att bli berusad när barn är med. Samtidigt menar mer än sex av tio (74 procent) att det inte är fel att någon gång emellanåt bli berusad på privata fester.
2010.06.17

Stor ungdomssatsning mot alkohol

IQ breddar sin satsning på ungdomsidrott i ett samarbete med Riksidrottsförbundet, som är landets i särklass största ungdomsrörelse. Hittills har 574 fotbollslag med spelare mellan 13 och 17 år gått med i IQ United. Tre av fyra lag som tidigare aldrig diskuterat alkoholfrågor inom laget har gjort det sedan de blev medlemmar i IQ United.
2010.06.02

I år dricker svenskarna alkohol motsvarande 26 miljarder köttbullar

På ett år får svenskarna i sig omkring 461 miljarder kalorier genom alkoholhaltiga drycker*. Det motsvarar kaloriinnehållet i 26 miljarder köttbullar - något som skulle ta 160 år av intensivt dansande att förbränna. Nu lanserar IQ Kaloriprofilen, ett verktyg på Facebook som gör det enklare att hålla koll på hur många kalorier man dricker - och hur man kan förbränna kalorierna.