playbutton Att ha en vän

Att ha en vän

ÅR: 2012

Varför är det så svårt att prata med nån som dricker för mycket?

De flesta av oss känner nog igen sig i det här. Att ha en kompis, kollega eller släkting som man tycker dricker lite för mycket. Men de flesta av oss tycker nog också att det är svårt att ta upp frågan. Inte med andra, men med den som det faktiskt gäller. I en undersökning som vi genomförde nyligen (läs mer om den under flasksymbolen) sa många att det skulle underlätta om ämnet kom upp i media och om det pratades mer om saken i olika sammanhang.

Och det är en av många anledningar till att vi gjort den här filmen. Diskutera gärna vidare på Twitter under hashtagen #atthaenvän eller på vår Facebooksida. Många oroar sig. Få gör något åt det. I en nyligen genomförd undersökning svarade varannan svensk att de känner någon som de tycker dricker för mycket alkohol. 50 procent av dem uppger att de oroar sig för personen just nu. Trots att man känner oro uppger många att det är svårt att prata med personen om det.

Att ha en vän - Statistiktabell

Undersökningen visar också att ju äldre man är desto enklare är det att prata med någon som man upplever dricker för mycket. Men bland unga vuxna, den grupp som dricker mest alkohol i Sverige, anger knappt hälften att de pratat med personen.

På frågan varför det är svårt att prata med någon som dricker för mycket alkohol är den vanligaste anledningen att man inte vill lägga sig i, det kan bli en jobbig situation eller att man helt enkelt är rädd för reaktionen.

Och det är verkligen mänskligt. Att inte vilja riskera att förstöra en vänskap eller såra någon. Även om ett sånt här samtal verkligen kan göra skillnad.


Pressbilder

Kampanjer