Träffa IQs hjältar

Här får du veta mer om människorna som jobbar med förebyggande aktiviteter som leder till en smartare syn på alkohol.


Jönköping Studentkårs inspark - Europas bästa

Jönköpingsstudentkår har under de senaste åren jobbat stenhårt för att förändra den alkoholkultur som genomsyrat studentlivet. Detta för att värna om sina studenter samt att skapa ett mer inkluderande studentliv.

Ett tydligt exempel på detta deras inspark! Med sin välkomnande och trygga atmosfär är den årliga insparken vid Jönköpings universitet rankad i topp bland Europas bästa. En av orsakerna är den obligatoriska fadderutbildningen som syftar till att minska alkohol- och drogrelaterade problem. Det är inte en slump att Jönköpings studentkårs inspark är rankad till bland de bästa. Det bygger på en gedigen planering bakom dagarna och ett omfattande alkohol- och drogpreventivt arbete, där kåren samarbetar med polis, länsstyrelse, kommun och Studenthälsan.

- Det förebyggande arbetet är viktigt både för värna om allas säkerhet men även för att det bidrar till en roligare fest! Vi är en medlemsförening och drivs av våra medlemmar. Därför är det viktigt att vi representerar alla våra medlemmar i det vi gör och att våra medlemmar känner sig trygga, säkra och mår bra på våra event, säger Alexander Morad, projektledare för Jönköpingsstudentkår.

Läs mer om Jönköpings studentkårs lyckade projekt 1122 och 1091!

Bilden: fotograf Emma Björkdahl


En blöt kväll, Forsränning på examenkvällen, Ursviksskolan

Sedan starten 1994 har Ursviksskolan arrangerat forsränning för åk 9 på självaste examensdagen. När kyrkklockorna ljudat och ”i denna ljuva sommartid” tystnat så förbereder sig eleverna i åk 9 på att bege sig mot Ekorrselet vid Vindelälven för examenskvällens höjdpunkt. Resan avgår vid 17- tiden och hemresan vid 5-tiden på morgonen.

Undermedvetet skapar och genomför eleverna denna drog- och alkoholfria upplevelse. Genom engagemang och delaktighet under åren så blir deras upplevelse mycket positiv och ett underbart minne från grundskolan.

Läs mer om projektet här.

Ursviksskolan har även genomfört två lyckade projekt till: 1124 och 1126.

Bilden: Ursviksskolan har genomfört ett flertal initiativ för att förebygga alkoholens skadeverkningar och skapa eftertanke bland unga och vuxna i Ursviken och mottar här sina diplom.


Trygg i Täby

Hur är det att vara ung i Täby idag?
Eftersom en av de vanligaste frågorna man får i kontakten med föräldrar handlar om hur det är att vara ung idag i Täby, så anordnas en föräldrakväll med just det namnet: Hur är det att vara ung i Täby?

Läs mer om projektet här

Se filmen här

 

Bilden: Under kvällen får föräldrarna möta en rad människor som i sin yrkesutövning ofta träffar ungdomar och deras familjer. Medverkande kan vara företrädare för fältgruppen, fritidsgårdarna, Mini Maria, polisen, skolan, ungdomsmottagningen, socialkontoret, trossamfund, och ideella organisationer.


Nattfotboll i Gottsunda

Nattfotboll är ett projekt som startade i Gottsunda under 2012 i sammarbete mellan Upplands idrottsförbund, Sirius Fotboll och Mejsam Abdulla, dåvarande ordförande för Unga Kris Uppsala.

Under 2012 var inte projektet finnansierat av någon, utan ledarna jobbade ideelt och ordnade själva sponsorer.

Idag drivs projektet Nattfotboll av Sirius med Mejsam Abdulla som projektledare. Ca 80-100 ungdomar möts upp varje helg och spelar fotboll. Man kör på fredag- eller lördagkväll mellan 19:00-23:00.

Läs mer om IQ-projekt 1085
Se filmen

Bilden: Mejsam Abdulla, ledare för nattfotbollen får sitt diplom.


Don't drink and drive Älvdalen

På Älvdalens musik-och motorfestival som hålls vecka 32 varje år genomförs ett Don´t Drink and Drive-projekt. Cecilia Knuts och Rebecka Gravås informerar om riskerna med att köra alkoholpåverkad. På plats kan man testa både promilleglasögon och krocksimulator.
För den yngre publiken ordnar Cecilia och Rebecka en "Blås Grönt"-tävling, där de ungdomar som blåser grönt är med och tävlar om fina priser.

Läs mer om IQ-projekt 1039
Läs artikeln i Dalarnas Tidningar här
Se filmen här

Bilden: Hjältarna bakom Don´t drink and drive i Älvdalen får sitt IQ-diplom.


Arla Foods i Sverige

Arla Foods har på sina terminaler i Årsta och Kallhäll i Stockholm samt i Göteborg och Jönköping infört nyckelskåp med alkotestutrustning för alla distributionsbilar.
Varje chaufför hämtar sin bilnyckel i nyckelskåpet genom att blåsa i en alkoholmätare och slå in en personlig kod. Skåpet öppnas bara om utandningsluften är fri från alkohol. Samma gäller vid arbetsdagens slut när föraren återlämnar nyckeln.

Läs mer om Arla, IQ-projekt 1040

Bilden: Chaufförer på Arla Foods terminal i Årsta får sitt IQ-diplom.


Skumparty för nyktra ungdomar

Satsningen är en del i "Process Överkalix" med syfte att utveckla Överkalix sommarmarknad och att göra ungdomar delaktiga i aktiviteter för unga.
Inför 2012 startade arrangören Överkalix Idrottsförening ett ungdomsråd. Tolv tjejer och killar från högstadiet är med och påverkar aktiviteter på sommarmarknaden.

Läs mer om IQ-projekt 1041

Bilden: IQ-inspiratör Per Aili delar ut diplom till Viktoria Engman som leder ungdomsrådet i Överkalix. När ungdomarna själva fick bestämma blev det både skum och blåsa grönt på festen.


Smart Ungdom

Smart Ungdom arbetar både lokalt och nationellt med att skapa positiva sammanhang som stärker unga. Ungdomarna utgör kärnan i verksamheten, det är de som är förändringsaktörerna!

Läs mer om Smart Ungdom, IQ-projekt 1069

Bilden: Sara Dinwiddie, förbundsordförande i Smart Ungdom får sitt diplom.


Varannan vatten kit i Ängelholms kommun

Inför sommaren 2012 efterfrågades konceptet av ett flertal evenemang. Diskussioner fördes då mellan kommun och krögare om hur samarbetet skulle kunna utvecklas utan att bli för resurskrävande för någon part. Idén till att ta fram ett så kallat Varannan Vatten kit växte fram.

Läs mer om IQ-projekt 1073

Bilden: IQ-inspiratören Birgitta Nilsson delar ut diplom till Maria Selway från Ängelholms kommun på IQs nätverksträff i Helsingborg den 16 september 2013.


KFUM Central Basket

Tisdagen den 24 september 2013 delade IQ ut diplom till KFUM Central Basket. Det är KFUM Central Baskets långsiktiga arbete med att informera och arbeta förebyggande när det gäller alkohol som gjort att de blivit ett IQ-projekt.

Läs mer om IQ-projekt 1078, KFUM Central Basket


Orka hela dagen för Kalmar-studenter

Torsdagen den 10 oktober 2013 fick eldsjälarna bakom kampanjen "Orka hela dagen för Kalmar-studenter" ta emot sitt diplom. - Vi vill uppmärksamma eldsjälar som gör ett bra arbete för att begränsa alkoholens skadeverkningar, Orka hela dagen är ett bra exempel på ett sådant projekt, säger Thomas Höög, IQ-inspiratör i Kalmar.

Läs mer om IQ-projekt No.1083

Bilden: Sverker Persson, Kalmar mot droger, Kjell Lindberg, Kalmar mot droger och Catharina Grundström, Maxi ICA Kalmar, fick ta emot utmärkelsen av Thomas Höög, IQ-inspiratör.