Drogfri skolavslutning - Karlskoga och Degerfors kommuner

Skolavslutning kan innebära att ungdomar gör sin alkoholdebut. Sedan 2012 har Karlskoga och Degerfors kommuner tillsammans med ett flertal sponsorer arrangerat ett drogfritt arrangemang i samband med skolavslutningen. Syftet med Drogfri skolavslutning är att ge ungdomar möjlighet till en drogfri miljö och därmed ge dem förutsättningar för att skjuta upp alkoholdebuten samt göra hälsosamma val. Målgruppen för arrangemanget Drogfri skolavslutning är elever i skolår 7-1 gymnasiet. Avslutningsarrangemanget är helt gratis!

Arrangemanget genomförs i Nya Folkets hus i Karlskoga. För ungdomar i Degerfors går gratis buss till och från arrangemanget. Drogfri skolavslutning marknadsförs under våren med hjälp av annonser, affischer, foldrar, sociala medier och dialoger med ungdomar.

Området är tydligt avgränsat och drogfritt. En förutsättning för att komma in på arrangemanget är att delta i Blås grönt, en aktivitet som innebär att alla ungdomar får blåsa i en alkoholmätare. Alla ungdomar blåser grönt (nyktert) släpps in på arrangemanget. I och med att ungdomarna blåser grönt är de även med i en utlottning av ett pris under kvällen.

Ungdomarna i Karlskoga och Degerfors är själva med och påverkar vilka aktiviteter som ska arrangeras. Under 2016 års arrangemang blåste över 500 ungdomar grönt och tog därmed del av musikuppträdande av lokalt band samt aktiviteter såsom klättervägg, speed-shooting, segway, bungy run, dansuppvisning, hinderbana och sumobrottning. För första året deltog lokala freerunning-utövare vilket kommer utökas till nästa år. Boris René från 2016 år melodifestival samt från Degerfors IF uppträdde tillsammans med lokala ungdomar. Därefter stannade Boris för selfies, mingel, prisutdelning och speedshooting under kvällen, vilket blev ett riktigt lyckat inslag. Kvällen avslutades med skumdisco. För dem som hellre ville ta det lugnt och umgås fanns möjlighet sitta i soffor utomhus. Under kvällen kunde ungdomarna vara med i en fototävling genom att ladda upp kvällens häftigaste bild av skolavslutningen. Vinnaren presenterades på kvällen. Det bjöds på pannkakor med sylt och grädde.

Under hela arrangemanget har ungdomarna möjlighet att lämna synpunkter kring avslutningen via ett åsiktsträd. Hela arrangemanget utvärderas sen även vid hemgång och totalt 98 % av ungdomarna var nöjda med arrangemanget Drogfri skolavslutning. Det höga deltagandet och utvärderingen är ett tydligt kvitto på att arrangemanget är uppskattat!

Kommunerna samarbetar med Röda Korset, Räddninstjänsten, folkhälsoförvaltningen, Polisen och socialtjänsten kring skolavslutning. Arrangemanget genomförs med hjälp av 35 funktionärer från kommunerna, Baptistkyrkan i Karlskoga samt Svenska kyrkan.

Ett lyckat samarbete som arrangörerna ser fram emot att fortsätta med för att erbjuda ungdomarna en minnesvärd skolavslutning!

 

Artiklar kring arrangemanget:

http://nwt.se/karlskoga-degerfors/2016/06/01/uppskattad-avslutning

https://nwt.se/karlskoga-degerfors/2016/06/09/succe-pa-drogfri-skolavslutning