Alkoholfri Harry Potter-sittning

Fredagen den 4 april 2016 genomförde Umeå Medicinska Studentkår (UMS), Umeå naturvetar- och teknologkår (NTK), Umeå studentkår (US), Skogshögskolans studentkår (SHS) en alkoholfri tema sittning i Harry Potter anda på Umeå medicinska studentkårs kårhus Villan, campus Umeå universitet. Sittningens målgrupp var alla studenter (både svenska och internationella studenter) vid Umeå universitet (UMU) och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå.

Alkohol är en del av studentlivet i Umeå, precis som på många andra lärosäten. Resultat från en screening av alkoholvanor som Studenthälsan vid Umeå Universitet genomfört visar att en stor andel studenter till viss del har riskabla alkoholvanor.

Alkohol ses ibland som en självklar del inom studentlivet och det finns kulturer och traditioner inom studentkårer som kan förstärka detta. Detta gör att studentlivet exkluderande för en stor andel studenter vilket inte är ok utifrån ett hälsofrämjande och förebyggande perspektiv.

Behovet av en alkoholfri arena kommer framförallt från studenterna själva. Det har i många år funnits en stark önskan om fler alkoholfria arenor/miljöer för studenter att mötas i. Initiativet med en alkoholfri temasittning var ett sätt att möta det efterfrågade behovet på.

Studentkårerna UMS och NTK tog initiativ, planerade och arrangerade tillsammans temasittningen. UMS och Villan stod för värdskapet. Studentkårsrepresentanterna lagade själva maten och planerade alla aktiviteter och tävlingar under sittningen.

Samtliga studentkårer vid universitetet sålde biljetter till sittningen. För att locka studenter till sittningen så skapades en affisch på svenska och engelska. Inbjudan gick även ut via  ett facebook evenemang som skapades för sittningen.

Syftet med temasittningen var att jobba för ett mer inkluderande studentliv, genom att skapa arrangemang där fler studenter kan känna sig välkomna. Att även studentkåren/studentpuben kan vara en alkoholfri miljö och mötesplats för studenter. Många av de alkoholfria aktiviteter som anordnats av studentkårerna sker under dagtid eller tidigt kväll. Det har därför funnits få aktiviteter som liknar de sittningar och pubar för de som inte önskar befinna sig i en alkoholmiljö.

En temasittning kan bidra med att få bort fokus på alkohol och istället fokusera på själva temat och det roliga med den. På den så kallade Harrypotter-sittningen delades gästerna in i lag som uppkallades efter de olika husen vid Hogwarts internatskola i syfte att tävla om Elevhemscupen (utifrån J. K. Rowlings böcker om karaktären Harry Potter).

Resultatet av sittningen blev succé då den blev slutsåld, 75 platser. Det fanns flera studenter som aldrig hade varit på en sittning förut, men nu när den var alkoholfri och med ett lockande tema valde studenterna att komma. Majoriteten av studenterna önskar att en temasittning kan bli återkommande inslag i studentkårernas/studentpubarnas utbud.