En blöt kväll, Forsränning på examenkvällen, Ursviksskolan

Sedan starten 1994 har Ursviksskolan arrangerat forsränning för åk 9 på självaste examensdagen. När kyrkklockorna ljudat och ”i denna ljuva sommartid” tystnat så förbereder sig eleverna i åk 9 på att bege sig mot Ekorrselet vid Vindelälven för examenskvällens höjdpunkt. Resan avgår vid 17- tiden och hemresan vid 5-tiden på morgonen.

Resan innefattar bussresa, bad i badtunna, bastu, middag, lekar och den efterlängtade forsränningen.

Pengar jobbas in, på och av eleverna via föräldramöten genom fikaförsäljning, valborgsmässoafton, lotterier, fiskdamm chokladhjul och andra aktiviteter klasserna hittar på.

Personal från skolan deltar alltid och ibland även vid behov kan en förälder följa med.

Kort kan sägas att Ursvikensskolan:

- Erbjuder ungdomarna en minnesvärd drog och alkoholfri examenskväll.

- Minska/avslå helt risken för berusning på examen.

- Skapa en längtan och förväntan på upplevelsen, nöjet och gemenskap med aktiviteten.

- Skapa trygghet hos föräldrar och närstående.

Erfarenheter av detta projekt är:

- Elevernas debut av alkohol sker inte längre under examenskvällen. Eftersom i stort sett alla elever i åk 9 följer med så är examenskvällen ingen debutkväll av alkohol på Ursviksskolan.

- Eleverna uppskattar aktiviteten i stunden och långt efteråt.

- Aktiviteten bringar trygghet hos föräldrar.

- Polisen kan rikta sina insatser på annat än ungdomsfylleri, och på så vis minska kostnaderna för polisen och samhället.

Undermedvetet skapar och genomför eleverna denna drog- och alkoholfria upplevelse. Genom engagemang och delaktighet under åren så blir deras upplevelse mycket positiv och ett underbart minne från grundskolan.

Vi är medvetna om att denna förebyggande aktivitet gör avtryck och de är vi mycket stolta över. Vi vill gärna dela med oss av detta.